fbpx

СЕБОРЕЯ И ПЪРХОТ ПРИ МЪЖЕТЕ

By 06.04.2020 Статии

Статистиките сочат, че всеки втори страда от пър­хот поне веднъж в живота си. Тази напаст е неизбежна както при мъжете, така и при жените, но по-често засегнати са представителите на силния пол. Именно заради мащабността на проблема решихме да припом­ним защо се появява пърхотът и какво е най-ефектив­ното решение при мъжете.

ПЪРХОТЪТ – СИМПТОМ НА СЕБОРЕЯТА

Сърбеж, зачервяване на кожата, бели снежинки по ра­менете… Освен козметичен, пърхотът е и здраво­словен проблем. Затова, когато пристъпваме към лечение, е важно да имаме правилен подход.

В повечето случаи причината за пърхота е забо­ляването мазна себорея. То се характеризира със засилено отделяне на мастна секреция на кожа­та. Съвсем естествено при себорея са засегна­ти областите, където има повече мастни жлези: глава, лице, гръб, гърди. Симптомите включват сър­беж, зачервяване, косопад и пърхот, който предста­влява малки люспи по кожата.

До голяма степен заболяването е наследствено, но често е предизвикано и от вид гъбичка на име маласе­зия. Тя вирее в среда, където има повече мастна секре­ция, тъй като се храни с липидите от мастните жлези на кожата. При разграждането на себума тя отделя олеинова киселина, която понякога предизвиква микро­възпаления и съответно сърбеж по кожата.

Себореята може да бъде още суха или смесена, като при нея също има пърхот, но вследствие на суха кожа, която се лющи от кожата на главата.

ФАКТОРИ ЗА ОТКЛЮЧВАНЕ НА

ЗАБОЛЯВАНЕТО

Установено е, че има различни фактори, които могат да увеличат риска от развитие на себорея. Сред тях са неправилно хране­не и наднормено тегло, хормонален дисбаланс и еже­дневен стрес.

Себореята се наблюдава и при болни от псориазис. Понякога съпътства неврологични заболявания като Паркинсон, епилепсия, лицева парализа и др. Възможно е да се отключи и при имунни заболявания. Съществуват предположения, че е пряко свързана с нивото на тестостерон в тя­лото и затова се среща по-често при мъжете.

УСЛОЖНЯВАЩИ ФАКТОРИ

Когато косата не се мие редовно, това способства за развитието на повече пърхот, тъй като по главата има повече мастна секреция. Но и твърде честото миене също не е много полезно. Обикновено мъжете си мият косата всеки ден. Това обаче изсуша­ва скалпа, което също увеличава появата на снежинки по главата.

Свръхупотребата на различни продукти за коса, като гелове и спрейове не е безобидна, твърдят специали­сти. Някои хора имат непоносимост към съставките, съдържащи се в такива продукти, и това предизвиква появата на пърхот. Промените във влажността на въздуха и сезоните също е от значение.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ПЪРХОТА?

За да отстраним симптома, трябва да излекуваме причината – себорея. За съжаление, това е трудна задача. Всъщност себореята се води хронично забо­ляване, което се характеризира с обострящи се през есенно-зимния период пристъпи. Затова редовната и подходяща грижа за косата и тялото са от изключи­телно значение за доброто състояние на кожата на главата.

Терапията зависи от фазата на проява на себо­реята, както и от възрастта на пациента. Когато заболяването е изразено в по-лека степен, може да не се наложи използването на други продукти, освен шампоан против пърхот. Активните вещества, съдържа­щи се в този тип измиващи средства, мо­гат да бъдат салицилова киселина, катран, цинк пиритион и сяра. Някои етерични масла като тези от чаено дърво, евкалипт и роз­марин, също имат противогъбично действие.

При по-напреднали стадии на себорея се налага кон­султация с дерматолог, който може да изпише не само специални измиващи средства за косата, но и противогъбични кремове или лекарства.

Засегнатите трябва да избягват козметични проду­кти, съдържащи алкохол, силни сапуни или кремове за бръснене, тъй като те могат да раздразнят кожата.

ПЪРХОТ НА БРАДАТА? ВЪЗМОЖНО Е

Не малко мъже страдат от появата на пърхот по красивата си и гъста брада. Причината отново може да е гъбичката маласезия. От дру­га страна, пърхотът по брадата може да е следствие на събрали се мъртви клетки на кожата. Обик­новено цикълът на регенериране на кожата продължава 30 дни. В някои случаи обаче той може да е по-кра­тък. Тогава има опасност от нат­рупване на повече мъртви клетки по кожата за по-малко време. Така се появяват белите снежинки по брадата.

Друга причина за проблема може да е липсата на пряк достъп на слън­чева светлина до кожата на покри­тите с брада зони. Така тя става по-суха и започва да се лющи.

Какви са начините за справяне с пърхота на брадата? Единият от тях включва ексфолиране със спе­циална четка. Всъщност това е основна част от грижата за бра­дата. То помага не само за изкар­ването на пърхота на повърхност­та, което прави по-лесно неговото премахване, но и за отстраняване­то на заплитания и равномерното разпределяне на подхранващите продукти. Освен това ексфолира­нето с четка е доста приятно

След тази процедура брадата трябва да се измие. Пре­поръчва се да се ползват почистващи продукти, които съдържат млечна киселина. Те премахват мъртвите клетки по кожата на лицето и я правят чиста и мека.

И накрая, брадата се нуждае от олио, което овлажнява кожата на лицето. Преди нанасяне е хубаво то да се загрее в дланта на ръката, а след това да се нанесе внимателно и равномерно.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other