fbpx

Раста културата отново на мода

By 15.08.2017 Статии

Древният произход на растите

Този вид прически има дълга и интересна история. Някои от най-ранните свидетелства датират от преди близо 3600 години, от времето на Минойската цивилизация – една от най-ранните европейски култури, населявала днешния остров Крит. На остров Санторини също са открити свидетелства за хора с расти. Фрески с хора със сплетени коси на кичури показват древния произход на растите по гръцките земи. Друго до­казателство са различни скулптури и артефакти от древен Египет. Една от основните теории за началото на растите е именно почитането на египетския бог на слънцето – Ра. В Древна Гърция растите са били носени от войници и магистрати, както и от древни християнски аскети и ислямски дервиши. Има предположения, че някои от първите християнски свещеници също са носили расти. В Сенегал този вид прически била любима на някои последователи на суфизма, както и на войници от различни африкански племена.

Раста МагамаПричините за носенето на расти обикновено са религиозни, политически, обществени. В будизма например растите са били знак за бягство от суетата на материализма. В Африка някои култури също приветстват идеята за растите като израз на духовността. Някои шамани там носят расти, а в Нигерия дори има деца, които се раждат с расти. На тях им дават специалното име Dada. В Гана раста културата е на почит и сред духовните, и сред т.нар. обикновени хора. В Библията растите са били знак за посвете­ните на Бога хора от времето на Стария завет.

Модерните расти се разпространяват от религиозното движение растафари, започнало в началото на 30-те години на миналия век. То е израз на обществените, политическите и духовните амбиции на бедното работническо ямайско население. Негов основател е Маркъс Гарви, който е смятан за пророк. Растафарианството е странна форма на юдаизма, примесена с други мотиви и виждания. Растите са вдъхновени от истории от Стария завет, но не само. Растафарианството се обявява за африканската раса и за това, тя да бъде събрана да живее на едно място в Африка. Те почитат бог Джа, а растите са неизменна част от африканската визия, която е отражение на религиозна и културна принадлежност. През 70-те години на миналия век реге музиката става популярна извън Ямайка, тъй като много растафарианци се местят в Щатите. Така западната култура усвоява растите, но запазва само външния им вид – те стават по-скоро обект на мода, а религиозните и социалните им функции като свобода и равенство отпадат.

Видове расти и как се правят

Откакто растите добиват популярност извън Ямайка и Африка, те се превръщат по-скоро в обект на визия, а не в отличителен знак за културна и религиозна принадлежност. В бюти индустрията дори се налагат различни видове расти. Те зависят главно от начина на оформяне. Първоначално косата се е оставяла несресана дълго време, за да се сплъсти на кичури от само себе си, но днес този метод изглежда доста нехигиеничен, бавен и неефективен. Освен това в косата няма симетрия и завършеност. Днес във фризьорските салони могат да ви направят различни видове расти, като е важно да знаете, че за целта трябва да се въоръжите с търпение, тъй като това е доста трудоемък и бавен процес.

Раста МагамаСпоред начина на оформяне има расти със сплитане, с усукване на косата и с навиване. Може да навиете цялата коса или само част от нея. Може да си направите по-дебели или по-тънки расти. А също така може да си сложите изкуствени (синтетични расти) в различни цветове и форма на нишката. Sisterlocks са малки по размер расти, които могат дори да се навиват с маша. Bradelocks се правят, като кичури коса се поставят в т.нар. кутии за плитки или кутии за плетене на една кука, където корените им се усукват. С времето те и всички други расти „узряват“, сплъстяват се още повече. При sisterlocks ефектът на сплитането изчезва, но като цяло кичурът остава на раста. Процесът по „узряване“ на растите обиковено трае около три месеца. Различните видове расти се налагат от различните видове коси и вкусове на клиентите. Освен пуснати те могат да се връзват на различни видове прически.

Как да си направим расти?

Най-добре е процесът по правене на расти да стане във фризьорския салон, където професионалистите ще разделят косата на равни части, ще използват най-подходящите уреди и продукти и ще работят по-бързо. При стандартния начин за изработване на расти, първо трябва да се подготвим добре. Трябва да сме с чиста и суха коса, която да се раздели на равни квадратни или многоъгълни сектори. Те трябва да са сравнително равни, за да може косата да има завършен вид. Горната част на всеки кичур се завързва с гумени ластички, които помагат при направата на растите и при тяхното поддържане. Много е важно пътищата между отделните кичури да изглеждат естествено, така че се препоръчва избягването на твърде голямо подреждане. Самото правене на растите представлява тупиране на всеки кичур, като едновременно с това другата ръка усуква косата за по-добро оформяне. Всяка раста се завързва с гумена ластичка с цел по-добра издръжливост.

За поддържането на растите обикновено се използва вакса, която запазва целостта на прическата. За поддръжката също се използват специални шампоани без омазняващи съставки или силни аромати. През няколко дни е желателно растите да се пръскат с разтвор от вода и есенциално масло (от лавандула или чаено дърво например), за да стоят лъскави, гладки и цели. Трябва обаче да не се прекалява с този вид поддръжка, защото растите ще изглеждат мазни. Важно е да не се нанасят растителни мазнини, които ползваме в кухнята. Ако някоя раста се поразвали, може да ползваме кука за плетене или пинсета, за да вкараме излезлите кичурчета обратно в растата. Също така може периодично да разтриваме растите между дланите си, за да подсилим ефекта на усукване.

Има и друг, по-свободен начин да се направят расти. Той изисква само шампоан, с който често да си миете косата по време на подготовката, и шампоан за расти, който да ползвате след това. Този метод може да бъде прилаган успешно при къдрави, пра­ви или чупливи коси. При него косата се сплита на големи плитки, а после в продължение на две седмици тя се мие често с цел предпазване от омазняване и по-лесно сплъстяване. След две седмици плитките се премахват и косата се тупира. Ако има кичурчета извън формиралите се расти, те се прибутват обратно навътре.

Важно е да се знае, че фризьорските салони, които правят расти, предлагат и поддръжка, така че ако имате проблеми или искате професионална грижа, може да се обърнете към специалист. Там може също да се снабдите с подхранващи продукти за расти като спрейове, лосиони и кремове за блясък и подхранване.

Днес растите отново са на мода, като един от първите дизайнери, който включва този тип прически тази година, е Марк Джейкъбс. Той използва цветни расти, навити на кокове или пуснати, в дефилето си за лятната колекция на бранда. Растите се превръщат в циркулиращ моден феномен, който обаче не винаги е подходящ. Знаем, че някои професии предпочитат по-обраната визия, затова е добре да помислим добре дали те ще са подходящи в нашия житейски контекст, преди да се втурнем към салона.