fbpx

Проблемът акне и неговото лечение

By 08.07.2015 август 26th, 2018 Статии

Колкото и съвършени създания да сме, не е изключено да се сблъскаме с неприятни козметични проблеми в даден етап от живота си. Това обаче не трябва да ни притеснява, защото, както знаете, няма нещо, с което професионалистите да не могат да се справят. Кожните проблеми са едни от най-често срещаните при хората, затова трябва да полагаме ежедневни грижи. Това включва както здравословно хранене, правилно използвана козметика и подхранващи маски, така и редовни посещения при дерматолог.

АкнеАкнето е доста често срещан проблем на кожата, който се проявява най-вече при тийнейджърите, но истината е, че има много хора в зряла възраст, които също страдат от него. То може да бъде причинено от стрес, недостиг на витамини, хормонален дисбаланс. Резултатът е високо производство на себум, който запушва порите и произвежда неприятни пъпки. Кожата се променя – тя става мазна, лъскава, удебелена, появяват се петна и черни точки. Но всеки проблем си има решение. Лечението на нежеланото акне е трудно, но не и невъзможно. Нужно е повече търпение, много постоянство и непрекъснати грижи за кожата на лицето.

Хранителен режим

Първото, което може да направим, е да подобрим начина си на хранене, като си изготвим здравословно меню. Храната е пряко свързана не само с организма и здравето ни, но и със състоянието на нашата кожа. Ежедневното ни меню трябва да включва храни богати на фибри, пресни плодове и зеленчуци, протеини. Тяхното комбиниране е една от най-добрите форми за природна грижа за кожата при акне. Препоръчва се още приемът на много вода, която е извор на живот и красота. Тя помага на тялото да се пречисти от отпадъчните материали и други токсини. Добрата хидратация подобрява и общия тонус на кожата.

Витамини

Витамините трябва да бъдат задължителна част от нашия здравословен начин на живот, тъй като те помагат на кожата да се изчисти и да възвърне своя блясък и мекота. Витамин А намалява производството на себум, който причинява образуването на акне. Витамин B спомага за намаляването на стреса, който е основният виновник за високото омазняване на кожата, подобрява кръвообращението и помага на храносмилателния процес. Витамин С пък подобрява растежа на тъканите и укрепва имунната система. Витамин D е също изключително важен за доброто състояние на кожата. Без адекватни количества от него тялото ви не е в състояние да контролира инфекциите в кожата. Най-добрият начин да си го набавим е чрез пряката слънчева светлина. Стоенето на слънце обаче не трябва да продължи дълго – само докато кожата придобие лека розовина.

Козметични процедури

Ако кожата ни е склонна към появата на акне, трябва да прилагаме специални грижи за нея. Лицето трябва да се измива поне два пъти дневно, като задължително е почистването след тренировка, ако спортуваме. Подсушаването на кожата трябва да става нежно и внимателно. Необходимо е само леко подсушаване с кърпа, защото грубото търкане само ще влоши състоянието.

Козметични процедуриАкнето е козметичен дефект, който не трябва да се пренебрегва и при нужда да се приложат по-сериозни терапии за лечението му. Един от тях е химическият пилинг с помощта на алфахидрокси киселини, които помагат за отпушване на порите. Освен това тази процедура е подходяща за премахване на белези и петна, образувани вследствие на акне. След химически пилинг кожата става много чувствителна и са необходими специални грижи. След процедурата лицето се нуждае от силно подхранване и хидратация, затова използването на слънцезащитен крем е задължително.

Алтернатива на химическия пилинг е фотолечението, чието действие е подобно. Светлината, която се използва обаче, е доста агресивна, затова тази процедура се прави предимно през есента и зимата, а нанасянето на слънцезащитен крем след нея отново е задължително. Резултатът от терапията е доста добър, особено когато е съчетан с редовно почистване на лицето.

Нека не забравяме, че лечението на акне е много дълъг процес, който изисква търпение, упоритост и постоянство. След като сме направили дадена процедура, не трябва да спираме с грижите за кожата, за да избегнем повторната му поява.

Какво не трябва да правим при акне: (каре)

  • Да не разчесваме, търкаме или чоплим акнеичните пъпки. Всички тези действия ще доведат до появата на неприятни белези;
  • Да не носим ленти и шапки, които дразнят кожата;
  • Да не пипаме лицето си, за да не го замърсим или да разнесем пъпките;
  • Да избягваме мазни козметични продукти както за лицето, така и за косата. Козметиката трябва да бъде на водна основа и не трябва бъде комедоногенна. Продуктите трябва да са тествани и да не запушват порите;
  • Всяка вечер преди лягане задължително да отстраняваме грима и почистваме лицето си;
  • Да не се подлагаме на козметични процедури преди консултация с дерматолог. Всеки вид процедура има стриктни показания и време, в което може да бъде направена. В противен случай, вместо да ни помогне, тя може да ни навреди;
  • Да избягваме цигарите и алкохола;
  • Да не се излагаме на силно слънце и ултравиолетова светлина с цел лечение на акне, тъй като ефектът е временен и след преминаването му може да настъпи влошаване. Лекото и умерено излагане на слънце може да подобри акнето, но в повечето случаи това се дължи на прикриващия ефект.

текст Надежда Георгиева