fbpx

Поведенческо стареене

By 11.12.2017 август 26th, 2018 Статии

Кожата отразява начина ни на живот

Всеизвестен факт е, че не само естественият процес на стареене, но и начинът ни на живот влияе върху вида на нашата кожа. Вредните навици могат да я състарят в някои случаи дори с десет години. Без значение какъв е типът кожа, начинът на живот определя 33% от това, на колко години ще изглежда една жена. През последните го­дини учени дават име на този процес – поведенческо стареене. То се проявява сред много млади хора във възраст между 25 и 30 години. Резултатите от проучвания сочат, че тъкмо индивидуалното поведение е основна пречка за постигането на идеална кожа, по-значима дори от генетичната предразположеност.

поведенческо стареенеПоведенческото стареене по същество са измененията, които настъпват в кожата на човека под влиянието на промяната на начина му на живот. То е следствие от редица фактори – тютюнопушене, консумация на алкохол и вредни храни, стрес, недостатъчно сън, излагане на слънчеви лъчи без защита, замърсена околна среда. На поведенческото стареене обаче може да се противодейства, тъй като то не е необратим процес както хронобиологичното остаряване, където с възрастта се променя хормоналният фон, появяват се бръчки и се понижава еластичността на кожата.

В четири основни групи се разпределят признаците, че кожата ни е започнала да старее преждевременно:

  • Цветът на кожата – той обикновено става сивкав, най-вече при пушачите и тези, които рядко излизат на въздух. Лицата им изглеждат повехнали;
  • Равномерност на тена – пигментни петна и сухи зони, които са последствия от UV лъчите, прекомерен загар и солариум;
  • Изразителност – изтощеният вид, отпускането на кожата и появата на тъмни кръгове под очите, които са показатели за стрес;
  • Баланс – разширени пори, възпаления, блясък по кожата (следствия от неправилно хранене), нехомогенна повърхност

Поведенческото стареене е индивидуално. Някои фактори като замърсения въздух и местоживеенето не са винаги в наш контрол, но при достатъчно воля можем да намалим или дори напълно отстраним вредните си навици, за да спрем процеса на преждевременно застаряване. Полезните съвети са добре известни, но трудно се придържаме към тях просто защото в забързаното ежедневие по-лесно падаме жертва на изкушенията. Все пак нека си припомним какво би спомогнало кожата ни да отразява един здравословен начин на живот.

Алкохолът и цигарите навярно са банални примери, но вредният им ефект не бива нито за миг да се подценява. Те нарушават кръвообращението и метаболизма на клетките. Прекомерната употреба на спиртни напитки води до обезводняване, което пък предизвиква сухота и бръчки. Алкохолът също така отстранява от тялото витамин А, отговорен за възстановяване на клетките на дермата. Отказването на цигарите със сигурност не е лесно, но в противен случай с годините кожата ще загуби своята свежест и еластичност. Това се дължи на факта, че при пушене кръвоносните съдове се свиват и по този начин намалява притокът на полезни вещества към кожата.

поведенческо стареенеЗдравословната храна е безкрайна тема. Потискащо дълъг е списъкът с храни, които не е препоръчително да ядем, а и едва ли е възможно да откажем едновременно всички кулинарни изкушения, но пък винаги можем да намерим подходящ баланс. Най-полезни за кожата са храните, богати на антиоксиданти – плодове, зеленчуци, риба. На­сърчава се приемането на големи дози витамин C. Кремовете за лице съдържат витамини C и E и съответно богатите на тези витамини храни помагат на кожата да изглежда по-здрава. Трябва да ограничим въглехидратите и мазнините, макар да има и полезни мазнини – това са омега-3 мастните киселини, които се срещат в ядките, риба­та и растителното масло. Те балансират нивото на влага в кожата и предотвратяват образуването на акне, бръчки и възпаления. Авокадо, орехи, соя са все храни, които трябва по-често да присъстват в нашия режим. Не може да се каже същото за захарта, която пречи на поддържането на еластичността на кожата. Честата консумация на бял хляб пък води до запушване на порите и образуване на акне. Кафето може да е полезно като защитна маска от слънцето, но прекаляването с кофеина дехидратира кожата и увеличава стресовия хормон кортизол, което ускорява процеса на стареене. Хубаво е да се ограничава и солта, тъй като високата концентрация на натрий причинява кръгове под очите.

Спортът и упражненията са сред най-сигурните начини да се предотврати поведенческото стареене. Изпотяването изхвърля от тялото токсини и вредни вещества, подобрена е циркулацията на кръвта и тя се насища с кислород. Повече полезни вещества стигат до кожата и тя произвежда колаген, който я прави еластична и нежна.

поведенческо стареенеПравилният сън също е фактор за вида на кожата, но той често пъти се подценява. Недоспиването отнема от нейната свежест, тя става подпухнала, появяват се пъпки и тъмни кръгове под очите. Купоните до късно може да са разтоварващи, но на човешкия организъм са нужни поне 7–8 часа сън, за да се възстанови оптимално, като помещението трябва да е проветрено, а температурата – между 18 и 20 градуса.

Влиянието на слънцето върху нашата кожа е тема, за която обикновено се сещаме само през летния сезон, при това не винаги вземаме необходимите мерки. В действителност слънчевите лъчи са причина за около 90% от уврежданията по кожата. Хора с чувствителна кожа не бива да се излагат на слънце за повече от няколко часа. Ултравиолетовите лъчи са реална заплаха дори при облачно време. Те проникват директно в дермата и увреждат колагеновите влакна, от което се образуват бръчки. Задължителни са кремовете със слънцезащитен фактор над 30 spf.

Почистването на лицето също не бива да се забравя. То важи и за двата пола. Важно е да се премахне замърсяването в дълбочина, за което не е достатъчна само водата. Нужни са също така маски за лице, ексфолианти и като цяло по-нежни продукти, които не съдържат сапун, тъй като той не се отразява добре на кожата.

Трябва да се внимава с тежкия грим и по-специално с фон дьо тена, тъй като той води до запушване на порите. Освен внимателно почистване препоръчителна е грижата за лицето с редовни бани, които да отпушат порите на кожата.

Различните козметични процедури също са задължителен вариант за предотвратяване на преждевременното стареене на кожата. Химичният пилинг например представлява контролирано третиране на кожата с цел след излющване тя да се регенерира. Чрез радиочестотния лифтинг пък се произвежда нов колаген, който поддържа кожата стегната и здрава. Фотопомладяване, хидратация и мезотерапия са само някои от останалите процедури, които могат да противодействат на поведенческото остаряване.