fbpx

Пилингът – навреме и с мярка

By 26.12.2017 юни 29th, 2018 Статии

Навлизаме в сесона на пилинг терапиите. Това е времето в което трябва да обърнем сериозно внимание на обновяването на кожата, и нейния вид.

Каква е основната цел на пилинга?

пилинг магамаПри този вид услуга посредством различни видове киселини можем да премахнем остарелите и вече ненужни клетки и да открием път за по-младите и свежи клетки. Да се покажат на повърхността, за да бъде кожата ни по-блестяща, сияйна и с по-здрав вид. Трябва да се разбере обаче, че многократното и безконтролно прилагане на пилингите може да доведе до изтъняване на кожата поради прекомерното излющване. Това може да бъде доста сериозен проблем за човека, защото с възрастта и при неправилни грижи се получава нарушен баланс между дерма и епидермис. При недобре поддържана кожа епидермисът става по-плътен за сметка на дермата, а трябва да е обратно. С някои видове органични пилинги, много добре балансирани и започнати навреме, този процес може да бъде забавен и кожата да е уплътнена и здрава, като в същото време сме постигнали така желания от всички дами антиейдж ефект. Именно посредством пилингите можем много добре да повлияваме на различни видове леки линии или по-дълбоки бръчки в зависимост от възрастта и състоянието на кожата на клиента. Благодарение на тях можем да накараме клетките в дълбоките слоеве на кожата да се делят и да се образува повече колаген и еластин, които са от съществено значение за добрия вид на кожата, за нейната младост и свежест. С различни средства в козметиката и дерматологията се стараем да забавим този процес на застаряване. Пилингът е един от вариантите, с които може да помогнем при различни проблеми на кожата. Той е индивидуална процедура – видът му се определя в зависимост от това, дали кожата е дехидратирана или мазна, дали има силно изразени линии, дали те са в първоначален етап или вече са по-сериозно изразени, или пък ще приложим пилинг процедура само за да изчистим тена и да постигнем сияен вид на кожата. А това се постига именно когато се махне слоят с вече мъртвите клетки и на повърхността се разкрие свежа нова кожа.

Продуктите, които ще нанесем след това, ще отидат точно на местата, където се случва регенерирането на клетките и това е един вид антиейдж терапия за лице. Може да се работи с различни методи, но целта ни е една и съща – да накараме клетката да се дели по-бързо, да се отделят младите клетки по-бързо, защото този процес се забавя с времето. При една млада кожа клетките се делят на 28 дни, а с времето този процес се забавя, дори може да се каже, че замира. Затова нашата цел е да поддържаме дермата по-плътна и да не позволяваме тези натрупвания на епидермис и кератин (мъртви клетки) по повърхността на кожата. Това означава, че пилингът е едно добро начало, ако ще предприемаме курс на антиейдж процедури с цел подмладяване и обновяване на кожата. Дори може да се каже, че е препоръчително да се започне с него и след това да се работи по съответния проблем на кожата.

Какво да очакваме с след първата си пилинг процедура?

Това зависи от вида на направения пилинг, който е много индивидуален избор. Задължително се прави консултация със специалист козметик. При някои пилинги дори е необходимо процедурите да се извършват от дерматолог. След като се вземе решение какви са целите и на самия клиент, се подбира и точният пилинг. Като правило може да се каже, че винаги се започва с по-слаби киселини, биологични или AHA-киселини. Стартира се с много малък процент или на клиента се прави предподготовка за пилинг, за да може той да подготви кожата си вкъщи и да избегне по-агресивното въздействие след това. Най-нормалното, което може да се усети след пилинг процедурата, е едно леко пощипване и зачервяване на кожата, което би трябвало да отшуми до 10–12 часа след манипулацията. Много е важно клиентите да следват стриктно съветите на специалистите и да не нанасят произволно продукти, които лично са си набавили, а да употребяват продукти, които са препоръчани от козметика, който е направил пилинга. За да бъде кожата спокойна, клиентите не трябва да използват минерална козметика, защото кожата е раздразнена и може да се предизвикат допълнителни възпаления. Всяко едно смесване на химия, която не е балансирана, може да доведе до алергична реакция, която е доста неприятна. А за предподготовка може да става въпрос, когато се работи с пилинг с доста висок процент киселина. Тогава на клиента се препоръчва да нанася продукти, съдържащи малки количества от киселината, седмица или няколко дни преди процедурата. Целта е да се постигне плавно спадане на pH на кожата и да не се случва изведнъж, което може да предизвика много силна реакция и да се причини стрес на кожата. Пилингите най-често са поредица от 4–6 процедури, като по време на този курс може постепенно да се увеличава процентното съотношение на киселината и така също плавно да се преминава напред и да се постигнат желани резултати. След процедурата се препоръчва използването на продукти с балансирано pH, които се нанасят у дома.

Какви са най-честите проблеми с кожата след пилинг?

пилинг магамаКогато става въпрос за акне и пилинг процедури при акне, се използва салицилов пилинг в комбинация с гликолов пилинг. При стандартния козметичен пилинг при акне още в началото се забелязва подобряване. Трябва обаче да се внимава за добрата хидратация на кожата, защото едно изсушаване може да влоши акнето. Нормалната функция на кожата е да е здрава и добре хидратирана. Когато тези процеси на хидратация са нарушени с едни такива изсушаващи пилинги като салициловия и гликоловия и след това не се прави стъпката с хидратацията, акнето се влошава. Трябва да се използват съвременни продукти, разработени точно за такава кожа с акне, които проникнат в нея, а не я запушват. Така че има вероятност след кратко подобрение на състоянието акнето да се обостри, но това е временно. След пълен курс от процедури се очаква една доста поизчистена и без пъпки кожа. Друг често срещан проблем е недобрата слънцезащита. Дори и да нанасяте фактор SPH15, може да осигурите защита на кожата. Освен че трябва да се използва защитен фактор, то трябва да се следи и колко често се нанася тази защита. Защото, ако не се поставя достатъчно количество, отново няма да сме предпазени от евентуална поява на петна след пилинг. След всяка процедура не е достатъчно веднъж сутрин да нанесем защита против слънце и да смятаме, че за днес сме приключили. Нанасянето трябва да се случва по-често и с достатъчно плътен слой. Друг често срещан проблем след пилинг е когато клиентите сами премахват излющванията от пилинга, въпреки че изрично преди това им е обяснено, че не трябва да го правят. Така вместо да получат красива и сияйна кожа, могат да се сдобият с белези в резултат на тяхното бързане и не следване на съветите на козметика. Винаги когато възникне притеснение в клиента, че нещо не е наред, е по-добре да се обади на своя козметик за помощ и съвет, а не сам да предприема действия. Козметикът ще прецени точно какво да се направи в съответния случай и как да помогне.

ВИДОВЕ ПИЛИНГИ

Ензимен пилинг

Този пилинг е деликатен и нетравматичен за кожата, като подобрява състоянието и предотвратява нейното преждевременно стареене. Процедурата се извършва с помощта на вещества, които съдържат ензими. Ексфолира се горният рогов слой, като се засилват възстановителните процеси в кожата. Като съставки на ензимния пилинг се ползват естествени растителни киселини, които се получават от грозде, киви, портокал, ананас, грейпфрут, захарна тръстика и др. Ензимният пилинг е гъвкав и може да се комбинира с други процедури и да се извършва достатъчно често. При мазна u груба кожа се препоръчва два пъти седмично, а при суха и нормална – на 10 дни. Противопоказания за този пилинг са алергия, кожни заболявания, диабет или твърде чувствителна кожа;

Гликолова киселина

Тя е разновидност на плодовите киселини (алфахидрокси киселини). Молекулната маса и химични свойства на гликоловата киселина й позволяват да прониква в дълбоките структури на кожната тъкан, което дава възможност да се използва за химичен пилинг. Тя разрушава роговия слой на епидермиса, разкривайки по-чиста и свежа кожа. Благодарение на това въздействие, изчезват ситните бръчици на повърхността и кожата. Едновременно с това киселината индуцира и друг механизъм на подмладяване, повишавайки биохимичната активност на хиалуроновата киселина. На свой ред хиалуроновата киселина задържа в кожата достатъчно количество влага и спомага за насищане на вътрекожните слоеве с колаген и еластин – протеините, отговорни за млада и здрава кожа. Гликоловата киселина има и терапевтично действие при акне. Известно е, че натрупването на мъртви рогови клетки запушва отворите на мастните жлези, което води до разширяването им и до образуването на широки пори, а след това и до възпаляването им. Почиствайки кожата, гликоловата киселина нормализира секретирането и отстранява възпалението. В козметичните процедури разрешеният процент е 40. Прилагането на по-висок процент се прави от дерматолог. По време на процедурата се усеща леко парене и щипане. Специалистът трябва внимателно да следи тези кожни реакции, за да може да предотврати изгаряне или прекомерно зачервяване. Времето на въздействие е различно и зависи от концентрацията на киселината. Обикновено след неутрализацията се поставя хидратираща и успокояваща маска. Броят на процедурите и интервалът се определят от специалист. Задължително се използва слънцезащитен крем, за да се предотврати появата на хиперпигментации. Гликоловият пилинг е противопоказен при гнойно възпалителни състояния, трофични язви, разширени капиляри, индивидуална непоносимост към продукта;

Билков пилинг

Действието му е в синхрон с естествените процеси в кожата и активира процеса на подмяна на клетките. Това прави метода напълно безопасен и без странични ефекти. Билковата смес подобрява кръвообращението, клетъчния метаболизъм, увеличава производството на нови клетки и колагенови влакна, което води до интензивна регенерация на кожата. Уникалната билкова формула се имплантира, втривайки се в горните слоеве. Освен основните билкови компоненти пилингът съдържа витамини, минерали, ензими, хормони, които оказват влияние в дълбочина, като имат не само козметичен, но и терапевтичен ефект. Отстраняването на горния слой засилва растежния фактор на дермата и регенерира кожата. Резултатът е: свежа, здрава и блестяща кожа; стягане на порите и регулиране на себумната секреция; стимулиране на производството на нови клетки и колагенови влакна; намаляване на бръчките и стягане на лицевия контур; подобряване на тена на лицето и текстурата на кожата; редуциране и въздействие върху белези, разширени пори, пигментни петна. Противопоказанията са: всички видове кожни заболявания; алергична или хиперчувствителна кожа; много тънка куперозна кожа; розацея; дерматит; върху нова заздравяваща кожа (рани);

пилинг магама

Ултразвуков пилинг

С него се повлияват различни кожни проблеми. Той заменя много козметични процедури като пара, ръчна екстракция. Ултразвуковите вълни нежно отстраняват горния слой на епидермиса. В резултат на това се подобрява тургорът, порите са намалени. Този вид пилинг е добър избор при акне, повишена себумна секреция, повяхнал тен. Процедурата отнема около 30 минути, безболезнена и нетравматична е. Ефектът се проявява веднага, кожата е видимо свежа, по-еластична и кадифена на допир, порите са по-малки. Резултатът се запазва за седмица. Терапевтът ще определи честотата в зависимост от характеристиката на кожата. Ултразвуковата терапия е особено ефективна при акне, чувствителна кожа, бръчки. Няма сезонност и не се влияе от слънцето. Подходяща е за всеки тип кожа и възраст. Противопоказанията са: сърдечни заболявания, инфекциозни заболявания, метали в тялото.

Диамантено микродермабразио

То представлява бърза и ефективна процедура за механична ексфолиация на кожата. Това е една алтернатива на традиционните химически пилинги. Бърза и лесна процедура за възвръщане на гладката и млада кожа, без болка и дискомфорт. Чрез него се изпилва горния рогов слой, като се стимулира производството на нови клетки. С тази процедура се намаляват повърхностните бръчици, старчески петна, белезите, стриите. Микродермабразио се препоръчва за мъже и жени, за всеки тен, при старееща, изморена, несъвършена, девитализирана кожа. Тази процедура възвръща нейната виталност и блясък. След процедурата абсорбцията на антиейдж продукти е много по-добра, кожата е стимулирана за по-бърза собствена регенерация. Обикновено процедурите се правят всеки месец през зимния сезон. Не се препоръчва при херпес, брадавици, след агресивни пилинги, лечение с ретин А, ХИВ, хепатит Б, розацея и др.

Механичен пилинг

При него може да се използват и скрабовете, които са ни познати – захар, сол и други видове абразивни частици, чрез които с малко повече усърдие може да отстраните мъртвите клетки от лицето. Прекомерната им употреба обаче не е препоръчителна, защото много често клиентите агресивно започват да търкат Т-зоната, след което не правят добра защита на кожата и много често се появяват петна, които след това доста трудно се изчистват. С механичните пилинги не може така контролирано да се работи както с биологичния например, който размеква и съвсем незабележимо, без да изсушава кожата и без да я наранява, премахва мъртвите слоеве на кожата.