fbpx

Не на петната

By 15.04.2013 Статии

Проблемите с пигментацията са видими, непривлекателни, водещи до ниско самочувствие и притеснение. За ефективен отговор е необходимо да се прицелим в ензимно контролирания процес в основата на меланогенезата, твърдят специалистите от Av?ne

[dropcap style=’circle’ colored=’true’]X[/dropcap]иперпигментацията е факт в живота на голяма част от жените. В Европа 20% от жените над 25 години са засегнати от кафяви петна или мелазма. Проблемът се утежнява с възрастта, защото след 40-годишна възраст 1 от 3 жени има хиперпигментация, като 90% от дамите над 50 години са засегнати.

Не на петнатаКакво представлява хиперпигментацията

Тя се проявява в локализирани или дифузно разположени кафяви петна. Различават се няколко типа:

 • Лентиго

Представляват гладки кафяви петна с ясно очертани граници, които се появяват в участъците, изложени на слънце. Дължат се на често повтарящи се излагания на слънце и се увеличават с напредването на възрастта;

 • Хиперпигментация след възпаление

Представлява остатъчни хиперпигментни петна, които персистират след лечение на различни дерматози (акне, инфекциозни и възпалителни дерматози).
Те се срещат по-често при тъмните фототипове и след излагане на слънце;

 • Фототоксични реакции

Някои случаи на хиперпигментация могат да се причинят от фототоксични реакции, свързани с употребата на парфюми или лекарства;

 • Мелазма

Този тип хипермеланоза е в отговор на два фактора: хормонална стимулация и UV-лъчиста стимулация. Представлява пигменти петна под формата на воал на лицето, които са доброкачествени, но могат да бъдат много неприятни и да се подчертаят след всяко интензивно слънцегреене. Мелазмата се среща основно при жени (само 10% от засегнатите са мъже) и предимно при тъмните фототипове (III и VI), жени от азиатската раса и средиземноморския тип. Контурите на петната са неравномерни; пигментацията е симетрично разположена на лицето. Мелазмата обхваща челото, бузите, зоната над горната устна и понякога брадичката. Цветът невинаги е равномерен, варира от светло-кафяво до синьо, дори черно. Характеризира се с бавно и хронично развитие, траещо от 10 до 20 години.

Етиологични причини в основата на появата на мелазма

 • Комбинираните орални контрацептиви дават старт за хиперпигментацията при 5 до 8% от жените;
 • Бременността е честа причина за мелазма, в този случай се нарича хлоазма и обикновено изчезва след раждането. В някои случаи се наблюдава остатъчна пигментация;
 • Хормонозаместителна терапия в менопаузата също може да доведе до появата на мелазма.

Фокус върху механизма на пигментация
Пигментацията на кожата е резултат от комплексен механизъм, включващ меланоцити и кератиноцити.

 • Меланинът е пигментът, отговорен за цвета на кожата и защитава клетките от ултравиолетовата радиация. Синтезира се в клетки, наречени меланоцити.
 • Меланоцитите са разположени между клетки, наречени кератиноцити (1 меланоцит обхваща 36 кератиноцита), които са отговорни за преноса на синтезирания меланин на повърхността на кожата.

Фактори за протичането на меланогенеза

Пигментацията се получава в резултат от синтез и пренос на меланин в кожата. Този процес на образуване на пигмента меланин в кожата се нарича меланогенеза. Тя се повлиява от различни фактори:

 • Генетичен фактор – цветът на нашата кожа зависи от гените, които определят типа и нивото на синтезиран меланин;
 • Хормонален фактор – някои хормони могат да стимулират меланогенезата;
 • UV радиация: UVA и UVB слънчева радиация може директно и индиректно да повлияе на меланоцитите, като стимулира продукцията на медиатори, освобождавани от кератиноцитите;
 • Други фактори – всеки фактор с агресивен ефект върху кожата, като иритация, търкане, употреба на неподходящи козметични продукти, и всеки процес, който може да причини възпалителна реакция.

Какво може да се направи по въпроса

Всяка дама, която държи на красивия си външен вид, трябва да прилага внимателни грижи за видимо коригиране на кафявите петна, изсветляване на тена и възвръщане блясъка на кожата.

 • Сутрин

Изберете хидратираща грижа, препоръчително с UV защита. Първият начин за предотвратяване появата на нови петна и мелазма е ежедневната грижа за кожата. Дали ползвате антиейдж, хидратираща или грижа против зачервявания, трябва да се уверите, че имат UV защита! Така вие сте готови да започнете своя ден!

 • Всеки ден, през цялата година

Никога не излизайте без 50+ фотозащита! Обяд на тераса или уикенд пикник – лицето, деколтето и ръцете трябва да са винаги защитени от вредните ефекти на UV радиацията и срещу появата на нови петна

 • Вечер

Заложете на депигментираща грижа с доказан дермокозметичен продукт, какъвто е D-Pigment на Дерматологични лаборатории Av?ne. Ще се убедите, че си заслужава, като видите резултатите – кафявите петна са видимо избледнели, неравномерният тен е коригиран и вашата кожа има хомогенен и блестящ вид.

източник: coiffure-beauty.com