fbpx

Мъжките тупета: прикриват недостатъците и носят самочувствие

By 18.10.2017 Статии

Козметичните и професионални процедури за лице, коса и тяло са все по-иновативни. Те могат да подобрят, прикрият или променят част от нас, която не харесваме или искаме да усъвършенстваме. Мъжката суета отдавна не е чужда на силния пол, а липсата на коса или рядка такава със сигурност влияе на самочувствието.

Тупета МагамаВили Боршукова и професионалистите от салон МАГАМА представят стъпките, техниките, както и съветите за поддръжка на мъжко тупе – лесен начин да се прикрият голите участъци на главата.

Направата на едно мъжко тупе започва с взимане на размера на съответното място, за което ще се прави. Той зависи от модела на тупето, като се използва сантиметър за определяне на дължина и ширина, ако тупето е стандартно, ако обаче то е с по-специфична форма – размерът се взима най-лесно с фолио. След това се прави шаблон за изработка на тупето, изрязва се дантела по размера и се избира косата за изработка. За основа може да се използва дантела, фина мрежа или тюл в зависимост от чувствителността на скалпа и големината на тупето, което ще се изработва. За направата се използва европейска необработвана коса, а цветът се съобразява с естествената коса на клиента. В зависимост от големината на тупето, дължината и  гъстотата на косата, се използват около 50 – 100 грама, което също зависи и от нуждата за покривност на самото тупе.

Тупета МагамаСлед като се вземат мерките тупето се „гнипва” (завършва). В зависимост от това дали то е на път или без път, се прави продълговат или кръгъл завършек косъм по косъм, който придава финалния вид на тупето. Когато тупето се изработва с техниката „косъм по косъм” – няма нужда от „гнипване”, но ако се изработва на редове без тази финална обработка, тупето е незавършено. На снимките към материала е използвана пластмасова подложка, за да се вземе размерът за тупето и е използвано предварително готово тупе, което се изрязва с бръснарско ножче по взетия размер. След това се закрепва на предварително избръснато място, като е нужно да се нанесе хипоалергично лепило за кожа.

Тупето може да се постави с щипки или двойно залепящи лепенки. За постоянно поставяне готовото тупе може да се пришие към естествената коса. Когато клиентът иска да носи тупето само временно, за няколко часа, се използват щипки, а с лепенки се прикрепва, когато клиентът иска да е с тупето постоянно и да няма неудобство при сваляне и слагане. Зашиването позволява по-дълго носене – поне месец и половина.

За да се залепи изцяло тупето, скалпът трябва да бъде добре подготвен. За начало се почиства много добре, а местата, където ще се залепя тупето е добре да бъдат обръснати, за да не се получи ефект на епилация след отлепването му. След като е залепено, се подстригва и в желаната форма, като се внимава то да се прелее добре с естествената коса и според структурата й – права, къдрава или леко чуплива.

Грижите за тупето са по-специални, защото това е коса, която нито расте, нито се храни от корен. Важното в случая е да се набавят нужните вещества, които са необходими за такъв тип коса. Това са специални продукти за грижа и поддръжка на тупета. Използва се киселинен балсам, който заглажда структурата на отрязания косъм, както и серуми за грижа за косата. Освен това, ако стилизираме по някакъв начин тупето, трябва да се ползват продукти без алкохол. Добре е фризьорът да даде насоки и информация за поддръжка на тупето, след като го е оформил и прелял с естествената коса на клиента. Също така да го посъветва как да оформя със стилизант тупето, както и да му предложи специален по-силен и концентриран с киселинни съставки шампоан, който заглажда структурата на косъма. Ако клиента има специфични проблеми с естествената си коса, като себорея или пърхот, е препоръчително да се използват отделно продукти за съответния проблем и отделно за поддържане на тупето. В някои случаи продуктите за тупето може да се използват и за цялостна грижа за косата на клиента.

Тупета МагамаВ зависимост от метода, чрез който е поставено тупето се извършва и неговото миене. Ако имате трайно закрепено тупе със залепяне на скалпа, то може да се измива през ден в домашни условия без риск да се размести или отлепи. Ако тупето е прикрепено с щипки може да се измива по-рядко – на 2 седмици или веднъж на месеца, защото не се носи постоянно и не е в пряк контакт със замърсяване или лоши миризми. То се сваля вечер и през нощта, когато скалпът отделя себум, тупето не е на главата и не се замърсява. Според ежедневните занимания на клиента има и такива, които работят в по-замърсена среда, затова в този случай тупето може да се чисти и по-често. Самото измиване става чрез много плавни и плъзгащи движения по дължина на косъма, в никакъв случай не се трие и не се пере в буквалния смисъл. При тупета, закрепени с двойно залепващи лепенки, измиването става, като се поставя шампоан и с плавни движения се почиства, слага се балсам и отново се изплаква. Тупето е закрепено много здраво за главата и няма опасност то да се отлепи и да падне. За отлепването на лепенките на тупето се използва специален разтвор на спиртна основа, с който се свалят лепенките. Препоръчително е процедурата да се прави от квалифициран фризьор, който да почисти основно мястото и след това отново да постави тупето на клиента.

Подмяната на тупето е строго индивидуална, субективна и зависи от това колко поддържано е то. Някои клиенти носят тупетата си от 3 до 5 години, а други може да ги сменят и на 3 месеца. Ако се използват необходимите продукти и се полагат нужните грижи, тупето ще се съхрани по-дълго време. Но ако тупето постоянно е подложено на агресивни промени в различни прически, няма да издържи дълго време. Химичните процедури като боядисване, изсветляване, къдрене също не са препоръчителни.

Ако липсва коса на определени места в следствие на оскубване или опадане, тупето може да се допълни, като се подмени малка част от него. Ако самата основа вече е износена и голяма част от косата липсва, е най-добре да се направи чисто ново тупе.

Ако клиента иска да промени цвета на тупето си, то това е най-добре да стане след консултация със специалист, който изработва и поддържа тупета. Той може да прецени какво точно трябва да се направи, защото познава косата, от която е изработено тупето и знае дали тя позволява подобни манипулации.

Цената на тупетата варира от 650 до 1 500 лева.