fbpx

Как да си върнем косата?

By 19.01.2018 август 26th, 2018 Статии

как да си врънем косатаХарактерната мъжка плешивост засяга милиони мъже по света. В някои случаи тя е резултат от заболяване на щитовидната жлеза, различни инфекции и заболявания на имунната система. Обикновено плешивостта, която е резултат от взаимодействие на хормона дихидротестерон и взаимодействието му с космените фоликули, се проявява при мъже на възраст 20–45 години. Тя се проявява със силен косопад, започващ от темето. Той може да спре и част от косата да остане, но може и да предизвика пълен косопад.

Дихидротестостеронът (DXT) е мъжки полов хормон, който с времето при забавяне на метаболизма на мъжа започва да оказва негативно влияние върху човешкото тяло. Косменият фоликул в дермалната папила, чрез която се храни косъмът и се раждат нови фоликули, е доста чувствителен спрямо този хормон. Така хора, чийто организъм произвежда повече дихидротестостерон, са естествено по-предразположени към косопад. Твърди се, че при около 95% от случаите на косопад причините се крият именно в андрогенните рецептори на космения фоликул, които взаимодействат с мъжкия хормон DXT. Той забавя или напълно спира растежа на косата и това неминуемо води до косопад.

Оплешивяването (алопецията) при някои хора е неизбежно. Но това не означава, че мъжете трябва да се примирят с мисълта за прическа нула номер. Днес има много и разнообразни по вид методи за справяне с косопада, които се прилагат в зависимост от индивидуалните нужди, характеристики и здравословно състояние на мъжа, както и от причината за косопада.

ТУПЕТА

Това е една доста удобна, ефективна и лека процедура за изработка на парче коса, което да покрие плешивата част от главата. Подготовката и направата на тупето варират в зависимост от мястото на плешивото петно. Обикновено предварително се взима размер със сантиметър (ако мястото е стандартно) или с фолио при по-специфични изисквания.

тупета магамаТупетата могат да бъдат направени за по-дълготрайно носене или поставени само в рамките на няколко часа или дни. Ако искате да ползвате тупето няколко години, то трябва да се пришие върху главата, а ако е за няколко часа, фризьорите специалисти ще го закачат с щипки. При ползването на тупе за няколко седмици, то се залепва с двойно залепяща (изключително здрава) лепенка, която следва да се премахне от професионалист. Тупето не може да падне само и фризьорите ползват специален разтвор, с който лепилото се омекотява и се отстранява от главата.

Тупето се изработва така, че да съответства на индивидуалната гъстота и цвят на клиента. Притесненията, свързани с това, дали ще си личи, че върху главата на мъжа има друга коса, са напълно излишни. Основата на тупетата е от тънък, нежен плат, а косата – естествена.

При поставянето на тупе във фризьорския салон мъжете получават инструкции как да се грижат за него. Тъй като това е специална коса, използването на препарати за заглаждане на структурата на косъма е абсолютно необходимо. Те са на киселинна основа и се предлагат като шампоан или балсам. Измиването на тупетата също става по различен начин в зависимост от това, дали то е пришито, залепено или закачено. Пришитото тупе обикновено е най-лесно за поддръжка.

Върху тупето могат да се правят различни видове стилизации и прически, но това намалява живота му. Важното обаче е, че използването на тупе осигурява пълно покритие на главата и възможност за различни видове цветове и прически. Препоръчва се цветовите промени да се правят при фризьор, а стилизиращите продукти не трябва да съдържат алкохол.

Разбира се, перуките също могат да се ползват като успешен метод за прикриване на косопада. Те могат да се изработят от изкуствена или естествена коса и са доста удобен метод за създаване на добра визия.

МЕЗОТЕРАПИЯ ЗА КОСА

Това е ефективен метод за намаляване на андрогенния (обусловен от мъжки хормони) косопад. Той се използва още за редуциране на побеляването и премахване на пърхота на косата.

мезотерапия коса

PRP терапията е метод, който се използва в различни естетични клиники. Хората, които са го пробвали, твърдят, че косата им е пораснала и че дори е станала по-хубава и лесна за стилизиране. При този метод се инжектира кръвна плазма от самия пациент, богата на тромбоцити, която следва да предизвика свръхзахранване на космите и съответно да намали косопада. В кръвната плазма има и множество протеини, които допълват процеса на захранване на космите. Обикновено се правят няколко процедури в зависимост от степента на косопад.

BT терапията за коса е вид мезотерапия с по-дълготраен ефект, която разширява кръвоносните съдове и осигурява по-интензивно преминаване на хранителните вещества от главата към скалпа. За разлика от ефекта на други мезотерапии, който е между 2 и 3 седмици, BT терапията, която се съчетава с термотерапия и медицински продукти, е ефективна между 6 и 12 месеца. Мъжете могат да я ползват след трансплантация или израстване на коса с цел превенция от нова загуба. BT терапията осигурява инжектиране на комбинация от витамини, минерали и други ценни вещества в скалпа, както и разширение на кръвоносните съдове чрез термотерапия, която осигурява по-добро усвояване на хранителите вещества. Процедурата продължава половин час, като след това се предписват специални медицински шампоани, които да подсилят ефекта й.

ТАТУИРАНЕ НА КОСА

татуиране на косаДруг, по-нестандартен начин за справяне с негативните последствия от косопада е т.нар. татуиране на коса. То представлява рисуване на малки косъмчета върху скалпа на главата с материали, които се ползват и за направата на популярния вече перманентен грим. Техниката е изработена в края на миналия век от Йън Уотсън, който на около 20-годишна възраст оплешивял от стрес вследствие на смъртта на брат му. Тогава му хрумнало да си нарисува ситни точици върху целия скалп, които да имитират набола коса. Методът се оказал успешен, но рисуването било първоначално с маркери. По-късно Уотсън предприел и по-драстичната стъпка – да си татуира коса. Като пионер в рисуването на коса той успял да превърне идеята си в успешна козметична практика, която нарекъл микропигментация на косата и я превърнал в доходоносен бизнес. Днес микропигментацията на косата е особено популярна в Щатите, Англия, Швеция и други страни, но и тук започва бавно да набира скорост. Недостатъкът при този метод е, че мъжът трябва да си остане с една и съща прическа.

ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА КОСА

Този метод е доста сериозен и необходимостта от него се оценява от медицински специалист, който назначава терапия и изследвания, за да се провери дали пациентите могат да се подложат на нея. Трансплантацията на коса е съвременен метод за присаждане на коса от донорска зона на главата (такава, която не е засегната от алопеция) върху голите части. Обикновено коса се взима от задната част на главата между ушите, където мъжете най-трудно оплешивяват по генетични причини, но може да се вземе и от различни части на тялото.

Новият метод за присаждане на коса FUE – извличане на фоликулярни единици, открит преди десетина години, е доста голямо подобрение на стария FUT, който е бавен, болезнен и оставя белези на врата. Все пак трансплантацията си остава хирургическа интервенция и не се прави на всеки. Прегледът при специалист, който да я назначи, е задължителен. Ако пациентът не е подходящ, му се предлагат алтернативи за справяне/прикриване на косопада. Заедно с прегледа се прави и анализ на косата, чийто резултати също са от значение за установяване на това, дали трансплантацията е най-подходящият метод за даден човек.

Процедурата FUE за присаждане на коса представлява енергично (роботизирано) изваждане на лентички коса и присаждането им в голата част на главата. При процедурата се прави местна упойка, а заедно с това се използва специален разтвор, който улеснява изваждането на коса чрез разширение на каналите, от които излиза косъмът. При тази процедура няма белези, тя е почти безболезнена, достабърза и ефективна поради внедряването на моторна машинка за изваждане на фоликули. Освен това тя регулира дълбочината на тъканта и прави изваждането и присаждането доста равномерни. Между времето на изваждане и на присаждане лентите коса се поставят в стерилна среда, така че присаждането да бъде чисто и без рискове за щети върху здравето на мъжа. След процедурата следва период на възстановяване, който включва внимателно третиране на косата (главата) до свиване на каналчетата, специални грижи по измиването и допълнителното почистване. Около три месеца след трансплантацията косата започва да расте, като процентът на непораснали присадки е под 5%.

ЛАЗЕРНО СТИМУЛИРАНЕ НА КОСАТА

Друг метод за справяне с оплешивяването е лазерното стимулиране. При всеки човек обикновено има около 10 000 латентни косъма, които се събуждат и израстват след такава лазерна процедура за стимулиране на косата. 

лазерно стимулиране на коса

Лазерите са с нисък интензитет на лъчение. Стимулиращата терапия осигурява лек масаж на скалпа, при който латентните фоликули се събуждат и скоростта на делене на клетките се увеличава. При нея се постига цялостно общо подобрение на косата и кожата на главата – отстраняване на възпаления по скалпа, увеличаване на устойчивостта и имунитета, подобряване на еластичността на дермата и епидермиса на главата, нормализиране на потните и мастните жлези. Лазерната стимулация на косата се извършва на определени периоди в серия от седмични процедури и се съчетава успешно с мезотерапия, което засилва ефекта й. Днес в България има козметични центрове, които предлагат този вид метод за справяне с оплешивяването. 

ЛЕКАРСТВЕНИ СРЕДСТВА

На пазара в момента се предлагат различни медикаменти за стимулиране на растежа на косата. Желателно е да се приемат след лекарски преглед, за да се избегне горчив опит с неефективно лечение и чувство на безизходица при проблема с оплешивяването. Различните добавки на билкова основа също са част от решението, но при резистиращ косопад не са най-доброто решение. Могат да бъдат само допълнително средство за подобряване на състоянието, тъй като някои билки и хранителни вещества (в балансираното хранене) спомагат за растежа и храненето на косата.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other