fbpx

Ефекта на гъбичките

By 29.01.2018 юни 29th, 2018 Статии

Изпотяването по краката може да се дължи на безобидни или по-сериозни причини и да предизвика неприятна миризма и ниско самочувствие. Понякога обилното изпотяване на краката е свързано с носенето на твърде тесни и топли обувки, дебели чорапи и усилена физическа дейност. В други случаи т.нар. хиперхидроза (обилно, прекомерно изпотяване) е резултат от различни заболявания, включително бактериални инфекции, каквито са гъбичките.

ЗА ИЗПОТЯВАНЕТО И ГЪБИЧКИТЕ

магама гъбички процедуриИзпотяването е нормален процес, който служи като терморегулатор на човешкото тяло. Този процес се извършва благодарение на над два милиона потни жлези в нашия организъм. Изпотяването е характерно и за двата пола, но като цяло мъжете се потят повече от жените. В някои случаи потните жлези могат да са по-активни и така да предизвикат по-обилно изпотяване и неприятна миризма. А тя се получава вследствие на окисляването на отделените с потта елементи като минерали, мастни киселини, холестерол и различни микроелементи.

Един от сигурните симптоми на кожно заболяване като гъбичките, наред с люспенето, сухотата и сърбежа по краката, е изпотяването и последващата го неприятна миризма. Някои професии поради естеството на работата обуславят появата на гъбички (спортистите, военнослужещите и миньорите почти неминуемо имат гъбички заради дългите часове в затворени обувки и овлажняването на краката). При по-активни потни жлези също можем да очакваме появата на гъбички, защото те се развиват във влажна и топла среда. Така изпотяването в различни случаи се явява едновременно и симптом, и причина за гъбичките.

Има три основни вида гъбички – между пръстите, по стъпалото (с характерни олющвания на кожата) и с мехурчета по кожата, които са пълни с течност (прозрачна, която впоследствие потъмнява). В повечето случаи една форма на гъбично заболяване протича като смесена с друга. Но това са главните видими белези, които ще ви помогнат да се ориентирате относно появата на гъбично заболяване. Освен това сухотата и сърбежът, който обикновено се засилва при затопляне и навлажняване на краката, са други важни симптоми, чрез които можете да проследите появата на гъбички. Ако се питате защо изведнъж се наблюдават всички тези ужасни симптоми, може би спадате към хората, които са изложени на по-голям риск вследствие на намалена хигиена, напредване на възрастта, споменатото вече обилно изпотяване, акроцианоза (болест, характеризираща се с посиняване на крайниците) или повишена влажност на обувките. А може и просто да сте се заразили. Гъбичките са сериозно кожно заболяване, което е заразно и обикновено резистира. Те могат да се хванат от общи помещения, чужди обувки, басейни, центрове и общи шкафчета. Много е важно да се внимава, защото бактериалната инфекция е доста упорита и обикновено рецидивира.

НАЧИНИ ЗА СПРАВЯНЕ С ИЗПОТЯВАНЕТО И ГЪБИЧКИТЕ

магама гъбички процедуриОт съществено значение е първо да се обърнете към лекар, който да диагностицира вашето състояние. Има различни бактерии, причинители на гъбичките, и вземането на култура и изследването й ще са от помощ за назначаване на най-подходящото лечение. Основните методи за лечение са локален метод и приемане на лекарства. Освен това е важно напълно да преосмислите идеите за визия, хигиена и спорт. Храните и хранителните добавки с цинк спомагат за намаляването на лошата миризма по краката, правейки кожата по-устойчива срещу повторна поява на гъбички.

ОБУВКИТЕ

Хубаво е обувките да са от естествени материали или поне стелките да са от памук или кожа. Синтетичните материали задушават допълнително кожата и обуславят появата на гъбички. Днес съществуват и стелки за контролиране на влагата в обувката, които съдържат алуминиев хлорид. Той спомага за регулацията на влагата по краката. Хубаво е стелките да се перат поне веднъж месечно, както и самите обувки, които може да перете и по-рядко. Може също да ползвате ароматни торбички, които да спомагат за намаляването на миризмата в обувката. При наличие на хиперхидроза е препоръчително да преобувате чорапите поне два пъти на ден и да сменяте всеки ден обувките си, за да им давате възможност да изсъхнат напълно. Правилото с използването на естествени вместо синтетични материали важи и при избора на чорапите. При всяка възможност използвайте отворени обувки, за да позволявате на кожата да диша.

КОЗМЕТИЧНИ ПРОЦЕДУРИ У ДОМА

магама гъбички процедуриМасажите за крака с различни кремове, съдържащи ментол, чаено дърво, лавандула, танини, лимон, спомагат за намаляването на сухотата и неприятната миризма на краката. Лавандулата има силно антисептично и антибактериално действие и е незаменим помощник в борбата с неприятната миризма. Масажите с лавандулово масло или козметичен крем, съдържащ лавандула, са добър начин за профилактика.

Може да си вземете пудра или талк за крака, за да регулирате влажността на кожата по краката. Тези, които съдържат диметикон, триклозан, хлорхексидин или грилоцин, са доста ефективни. Антибактериалните ексфолианти за крака също са добър начин за намаляване на негативния ефект от изпотяването и лошата миризма по кожата на краката.

Дезодорантите, които се справят с лошата миризма от изпотяването, и антиперспирантите (средства, намаляващи изпотяването) са от съществено значение за хора, които имат хиперхидроза и регулирането на влажността по тялото им е малко по-трудно. Има специално създадени дезодоранти за крака, които ароматизират, както и спрейове и кремове против гъбички, които може да ползвате като профилактика и допълнение към основното лечение (ако е назначено такова). Обикновено те имат аромат на мента или цитрусови плодове. От полза могат да са още кремове и гелове против изпотяване, както и пилинг кремове, които премахват мъртвите клетки и така редуцират количеството неприятна миризма.

БЕЗУПРЕЧНА ХИГИЕНА

Ключовият момент в профилактиката и лечението на гъбички е безупречната хигиена, която се изразява в често миене на краката, хубаво подсушаване, използване на собствени шкафчета, обувки, бельо и чехли за еднократна употреба в хотели и СПА центрове. Освен това спалното бельо и чорапите трябва да се перат с гореща вода (минимум 60°) с цел умъртвяване на блуждаещите и трудни за убиване бактерии. Пемзата, нокторезачката и пилата за крака трябва да са си само ваши, за да не се заразите.

Локалното или пероралното лечение (в случаи на много развита бактериална инфекция) определено ще изчистят гъбичките. Но и в този случай са необходими поддържащи продукти и висока лична хигиена. Проблемът с лошата миризма е решим, стига да се въоръжите с търпение и упоритост (по-голяма от тази на гъбичките) по пътя към здрави и хубави крака.

магама гъбички процедури