fbpx

Дегриматорите

By 05.04.2018 декември 13th, 2018 Статии

Почистването на лицето и дегримирането са синоними в козметиката, но е добре да се четат внимателно етикетите дали съответният продукт почиства грим и замърсявания, дали почиства тежък и устойчив грим, подходящ ли е и за почистване на очите. Важно за почистващите средства е да отстраняват грима и замърсяванията, но да не съдържат агресивни почистващи и изсушаващи кожата вещества. Водата е основно почистващо средство, но тя сама не може да почисти грим и козметика, а при суха и чувствителна кожа измиването само с вода причинява още по-голяма сухота, усещане за опъване и дискомфорт.

дегриматориМакар като вид и състав домашните и професионалните дегриматори и средства за почистване на кожата да са еднакви, има голяма разлика в тяхното значение и употребата им. За домашна грижа избираме качествени, бързи и удобни за употреба дегриматори, подходящи за съответната кожа. Някои традиционни в миналото почистващи средства за домашна грижа като сапунът и хумата са почти непознати на младото поколение, но пък масово се ползват почистващите мокри кърпички, мицеларната вода, термалната вода. Тези средства са популярни и сред спортуващите и често пътуващите, но мъжете предпочитат гелове и пяни, за разлика от момичетата и жените. Зрелите дами, от своя страна, предпочитат тоалетните млека и лосиони, съобразени с типа кожа и нейните дефицити.

Професионалните козметични терапии запазват традицията и най-често почистването на лицето става с тоалетно мляко и лосион. Разбира се, използват се пяни и гелове за смесена и мазна кожа, олио за суха и зряла кожа, навлизат и мицеларните води. Козметичната терапия в салон обаче е персонална професионална грижа, при която е много важен контактът с клиента, докосването, масажните движения. Затова дегримирането и почистването с тоалетно мляко или почистващо олио не са просто отстраняване на замърсяването с памучен тампон, а по-скоро встъпителен ритуал, който да отпусне и предразположи клиента. В процедурата на козметичната терапия многократно лицето се почиства с вода, след което се тонизира с лосион. Когато козметичката използва ръцете си за попиване на лосиона, това също създава специални усещания за клиента.

САПУН

Сапунът e най-простото средство за хигиена, познато на хората от векове. Съществуват данни, че още древните шумери са използвали сапун при прането на тъкани, но също и с лечебна цел. Древните римляни също са познавали сапуна, макар и не в съвременния му вид. Сапуните представляват алкални (главно натриеви и калиеви) соли на висшите мастни киселини – стеаринова, палмитинова и олеинова. Търговският продукт сапун съдържа и пълнители, багрила, есенции, дезинфекционни средства. Обикновените натриеви сапуни се получават чрез сапунификация на мазнини (лой, свинска мас, костна мас, кокосово масло, течни растителни масла, втвърдени мазнини и др.) със сода каустик (натриева основа). При сапунификация с калиева основа в зависимост от мазнината сапуните биват меки (сапун на каша) или течни. В т.нар. медицински сапуни се прибавят дезинфекциращи средства (катран, крезол, боракс и др.) или лечебни вещества (сяра). Тоалетните сапуни биват: студено варени (кокосови), прозрачни (глицеринови) и пилирани. Последните са най-висококачествени. Такива са обикновено използваните тоалетни сапуни. В процеса на сапунификация се отделя глицерин (глицерол), който може да бъде оставен в сапуна като омекотяващ агент или да се отдели за преработка или самостоятелно приложение.

СИНДЕТ

Това е съкращение от синтетичен детергент. Тези продукти съдържат синтетични/химични повърхностни почистващи вещества за разлика от традиционните сапуни. Имат неутрално рН за разлика от киселинните сапуни и са подходящи за чувствителна и дори бебешка кожа. Самите повърхностни почистващи вещества се получават от растителни и животински мазнини и петролни продукти чрез различна химическа обработка.

ХУМА

Хумата е вид глина, широко употребявана от векове като козметично и хигиенно средство в народната медицина. Тя може да се намери в различни цветове – бяла (каолин), светлосива, зеленикава, розова, синя, жълта. Различните цветове се дължат на различни минерали, които се съдържат в нея. Хумата се поставя в чист неметален съд – стъклен, порцеланов или емайлиран (хумата никога не трябва да се опира до метал). Залива се с прясна чиста вода, докато я покрие, и се оставя да престои, за да поеме влага до момента, в който омекне.

ТОАЛЕТНО МЛЯКО

Това е един от най-разпространените козметични продукти за почистване на грим и замърсявания от лицето. То е рядка емулсия на масло във вода. Може да се отмие с вода или козметичен лосион (тоник). Подходящо е за суха и зряла кожа. Използва се както в професионалните терапии, така и за домашна грижа. Почистването става с ръце или с напоени памучни тампони. В зависимост от предназначението тоалетното мляко може да има добавени хидратиращи, успокояващи, изсветляващи кожата и други съставки.

ПОЧИСТВАЩ ГЕЛ

Представлява гелообразна субстанция, която в контакт с вода емулгира и се разпенва повече или по-малко. Почиства се с вода и е подходящ за всякаква кожа. Понякога геловете съдържат и ексфолиращи частички.

ПЯНА

Почистващата пяна (мус) е сред най-разпространените и удобни предимно за домашно ползване почистващи продукти. Те се предпочитат и от мъжете. Съществуват пяни за всякакъв тип кожа. Отмиват се с вода.

ПОЧИСТВАЩО ОЛИО

Използва се при суха и зряла кожа, защото не изсушава кожата. В миналото растителните масла са се ползвали директно за почистване на очите и кожата от грима. Съвременните формули са разработени на база на растителни масла, но съдържат и други съставки в зависимост от конкретното предназначение на почистващото олио.

ДЕГРИМИРАНЕ И ПОЧИСТВАНЕ НА ОЧИТЕ

Поради спецификата на очите и зоната около тях – чувствителност, тънка кожа – за тяхното почистване се ползват специални продукти. Те могат да бъдат гелообразни, течни, маслени, но задължително са леки и не дразнещи очите. На самите продукти обикновено е означено дали разтварят водоустойчив и тежък грим. Напоследък са доста популярни двуфазните дегриматори. Глицеринът е предпочитана съставка в тях, защото е мазен, но същевременно лек и добре хидратира. Той попива бързо и не оставя следи или усещане за омазняване около очите.

ПОЧИСТВАЩ ЛОСИОН, ТОНИК, ТОАЛЕТНА ВОДА

Това са синоними на един и същ продукт, който има предназначението да довърши почистването на лицето след почистващото мляко, гел или пяна, да хидратира и тонизира кожата. Той не бива да бъде самостоятелно почистващо средство, защото няма свойство да разтваря замърсявания и грим. Същевременно е ценен и задължителен продукт, защото възстановява и поддържа хидратацията на кожата – а хидратацията е условие номер едно за здрава кожа без бръчки. В България традиционно е много популярна розовата вода, но много растителни екстракти могат да присъстват успешно в състава на лосионите. Много предпочитани са успокояващите екстракти от липа, слез, алое и др.

ТЕРМАЛНА ВОДА

Това не е точно почистващо средство или дегриматор, а по-скоро алтернатива на тоалетната вода, когато става въпрос за хидратация и/или успокояване на кожата на лицето. От една страна, съществуват лосиони със специален състав и специфични опаковки, които могат да се пръскат през целия ден като термална вода върху лицето, дори върху грим. От друга страна, термалната вода може да се ползва като лосион или да се пръска през целия ден върху лицето особено когато е топло, по време на спорт, в помещения със сух въздух и др. Единствено трябва да се уверим дали е подходяща за пръскане върху грим или не.

МИЦЕЛАРНА ВОДА

С основание това е най-популярният и предпочитан продукт за дегримиране и почистване на лицето през последните години. Най-подходяща е за домашна грижа, защото върши всичко, а именно: почиства ефективно замърсяване и грим, хидратира и тонизира, може да почисти очите, без да ги дразни, не се отмива с вода. Мицеларната вода не съдържа сапун и алкохол, не дразни кожата, не запушва порите, подходяща е за всеки тип кожа. Нейните почистващи свойства се дължат на мицели на естери на мастни киселини. Мицелите имат липофилна и хидрофилна част. При контакт на повърхността на кожата липофилните полюси на мицелите се разтварят и задържат във вътрешността на мицела излишния себум и замърсявания.

МОКРИ КЪРПИЧКИ

Това е най-удобното средство за почистване на лицето, когато бързаме или не сме у дома. Вече съществуват и мицеларни кърпички, така че улеснението е максимално. Мокрите кърпички са разработени от деликатна материя, която е приятна за кожата, а формулата е подходяща за почистване на всяка кожа, дори чувствителна, също и за очи. Не е необходимо използване на тоник или отмиване с вода.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other