fbpx

Алое Вера – растението чудо

By 07.01.2018 юни 29th, 2018 Статии

Лятото е сезон, в който тялото ни се нуждае от сериозни мерки за хидратация – както външна, така и вътрешна. Алое вера е едно от растенията, които осигуряват хидратирана, мека и свежа кожа. Познато от поне 4 хиляди години насам, алоето е предпочитана съставка в овлажняващи и слънцезащитни продукти. Въпреки че функцията му на протектор срещу слънцето все още е оспорвана от учените, а директната му консумация се смята за по-скоро вредно, отколкото полезно, ние ще обърнем внимание на неоспоримите ползи на тази ценна съставка.

алое вера магамаАлоето е тропическо растение, култивирано в повечето горещи райони по света. Отглежда се с медицински, декоративни и козметични цели. Прилича на кактус по вид и по това, че може да изкара дълго време без вода, но всъщност е от семейство Асфоделови. За първи път е описано от шведския ботаник, зоолог и лекар Карл фон Лине през 1753 г., като почти веднага след това и други учени го включват в своите трудове. Цъфти през лятото и се отглежда сравнително лесно, стига добре да се грижите за него през зимата – не понася студа. Кандидат за негова родина е Северна Африка и по-конкретно земите в горната част на Нил. Но днес алое се отглежда по цялото Средиземноморие, в Централна и Южна Америка, на Бахамите, в Азия и Мексико. Безцветният гел, който се съдържа в него, е активната съставка на много козметични продукти. Включва около 20 аминокиселини, включително и такива които организмът ни не може да си достави сам. Днес алоето се изследва за потенциалните ползи, които може да донесе, част от които включват защита срещу слънчево изгаряне и антиоксидация.

Една от сигурните ползи на алое вера е подмладяването. През 2009 г. учени от Южна Корея публикуват положителните резултати относно въпроса за пряката връзка между приема на алое вера и подмладяването. Този положителен ефект се потвърждава година по-рано от индийски учени от Grant Medical College в Мумбай.

алое коса

Друга полза от употребата на алое вера, подплатена от научни доказателства, е въздействието върху зъбите и венците. То съдържа съставки, наречени антахинони. Те помагат в активната борба с бактериите и болката при различни видове естествени противовъзпалителни процеси. Освен това гелът с алое вера няма толкова абразивни частици, колкото пастите за зъби, а това го прави идеален продукт за хора с чувствителни зъби. Учените от Чикаго, застъпващи тази теза, обаче предупреждават, че силата на ефекта може да зависи от начина, по който е отглеждано растението и специфичния извлек на гела, който трябва да е взет от централ­ната част на листото. Употребата на гел с алое вера вместо стандартна паста за зъби може да се окаже добра алтернатива. 

Друго доказано приложение на алое вера е за стимулиране на растежа на косата и против омазняване. Продуктите с алое вера редуцират себума на косата, който по принцип е полезен, понеже е естествената защита на жлезите на кожата на главата. Но когато се съчетае със замърсявания, може да запуши порите, да омазни кожата и да спре нормалния й растеж. Почистващият ефект на алоето е безспорен, а освен това то съдържа вещества, които спомагат за циркулацията на кръвта. Това, от своя страна, допринася за още по-засиления растеж на косата. Твърди се, че алоето е полезно и при начален стадий на алопеция – вид локална плешивост.

алое отслабванеАлое вера е добър помощник и при отслабване. Той е диуретик, така че успешно се употребява при констипация. Използва се в лаксативни продукти, но не само това – алоето е естествен дренатор на излишните течности в организма и ускорител на метаболизма. В този смисъл приносът му към отслабването е положителен.

Съществуват изследвания, които потвърждават заздравяващия ефект на алое вера в случаи на изгаряне или ухапване от насекоми – нещо, което народната медицина отдавна е открила. Предполага се, че заздравяващият и противовъзпалителният ефект на това растение се дължи на някои видове хормони, съдържащи се в него, сред които са гиберелините. Твърди се, че салициловата киселина, която е част от състава на алоето, се бори успешно с акнето.

Алое вера помага и срещу негативните ефекти на радиацията благодарение на антиоксидантния протеин металотионеин, който алоето генерира в кожата. Той хидратира кожата мощно, тъй като съдържа мукополизахариди.

Възможно е алое вера да помага и в случаи на алопеция, бактериални и гъбични кожни заболявания, хронични рани по краката, паразитни инфекции, артрит и др. Те обаче имат нужда от потвърждения чрез множество клинични изследвания. А дотогава имаме достатъчно съществени причини да използваме продукти с алое вера.